Пригоди Моцарта в Нью-Йорку XXI століття. Рецензія на новий інтерактивний роман Доржа Бату

Книга, Моцарт 20, Дорж Бату, 978-617-679-774-6

Наскільки людині з минулого буде комфортно в нашому сьогоденні? Чи зможе вона проявити в повній мірі свою геніальність, за яку її боготворили в іншому столітті? Чи зможе вона звикнути до безлічі нових, незнайомих дрібниць і стати повністю сучасною людиною? Відповіді на ці питання можна знайти в останній книзі Доржа Бату – українського письменника і автора бестселерів «Франческа. Повелителька траєкторій» і «Франческа. Володарка офіцерського жетона».

«Моцарт 2.0» – це жива, захоплююча, незвичайна, глибока і в той же час шалено смішна історія про Вольфганга Амадея Моцарта, що раптово опинився в Нью-Йорку XXI століття. Потрапив він у наше століття, в одне з найбільш жвавих міст світу прямо в день власної смерті в 1791 році. Опинившись у незнайомому місці, часі, та й по суті в незнайомій реальності, Моцарт абсолютно не розумів, що відбувається навколо. Тут все було по-іншому: величезні хмарочоси, шум метро, ​​одяг людей, гаджети, машини, звички і поведінка оточуючих. Лише одне залишилося незмінним – неймовірна геніальність і любов великого композитора до музики.

Протягом всієї книги головний герой стикається з різними подіями: бере участь в детективному розслідуванні разом з новою подругою, українкою Стейсі, вражає оточуючих своїми чудовими концертами і намагається всіляко довести, що він – той самий Вольфганг Амадей Моцарт. Але в той же час в романі Доржа Бату перед читачами постає не ідеальний випещений образ Генія, а справжній Моцарт. Такий, яким його знали близькі і друзі. Для цього автор підняв безліч архівів, перечитав листування композитора і його сучасників і, звичайно, звертався до музики Вольфганга.

«З них зробили ікони, знаки і символи. А між тим генії – це звичайні люди. Зі своїми примхами і недоліками».

Ще більше задоволення від читання принесе цікава особливість роману «Моцарт 2.0» – його інтерактивність. У книзі зосереджено багато QR-кодів, які приведуть читачів до якісних аудіозаписів симфоній, сонат та інших популярних творів австрійського музиканта-віртуоза, відео з пейзажами Нью-Йорка і коментарів Доржа Бату.